Diagnosticering og behandling af mavesĂĄr hos hest

Mavesår er en lidelse hos heste, der kan være svær at diagnosticere ud fra de ydre, kliniske tegn. Derfor anbefaler vi hos Rebild Hestepraksis, at man ved mistanke om mavesår hos hest får foretaget en gastroskopi – en kikkertundersøgelse i maven.

​

Vores klinik er beliggende nær Aalborg og Randers, hvorfor vi undersøger og behandler heste fra hele Nordjylland.

​

Hvorfor fĂĄr en hest mavesĂĄr?

​​At vores heste har mavesår er dokumenteret i flere store undersøgelser. Forekomsten hos heste i Danmark er undersøgt af Dyrlæge Nanna Luthersson. Hun påviste, at 80 % af hestene i undersøgelsen havde mavesår. Hun undersøgte alle grupper af heste: fra plage over avlshoppe til hyggehesten og den toppræsterende hest, og mavesår var repræsenteret hos alle hestene.

​

Undersøgelsen kortlagde nogle faktorer, der øgede hestens risiko for at få mavesår: Hvis hesten kun fik halm som grovfoder, hvis hesten ikke fik vand i over 4 timer og hvis hesten fik over 2 kg korn pr dag.

​

Med disse faktorer i baghovedet kan man gøre meget forebyggende imod mavesår hos heste.

​

Hvordan diagnosticeres mavesĂĄr hos en hest?

​De kliniske tegn på mavesår er varierende. Hesten kan have hyppige kolikanfald, have en trist hårlag, have løs/tynd mave, præstere under niveau, krybbebidning, være tynd selvom den fodres kraftigt samt den hyppigste oplysning: ”Min hest er kræsen”.

​

Diagnosen mavesår kan ikke stilles ved en blodprøve eller ved at måle på hestens gødning. Den eneste sikre og dokumenterede måde at stille en korrekt diagnose af mavesår hos en hest, er ved en kikkertundersøgelse af maven.

​

​Sådan foregår undersøgelsen

​Undersøgelsen foregår på en fastet hest, det vil sige, at mavesækken er tom for foder og helst også for vand. Det skaber de ideelle forhold for en grundig undersøgelse af maveregionen. Det betyder, at hesten skal faste i 17 timer forud for undersøgelsen og ikke have vand de sidste 4 timer inden undersøgelsen. For ejeren af hesten kan det virke voldsomt, at hesten ikke må få foder i så lang tid, og derfor faster vi de fleste heste her på klinikken.

​

​Hesten bliver sederet, og der indføres en 330 cm lang kikkert ned i maven. Mavens røde (kirtelholdige) og hvide (uden kirtler) del undersøges grundigt, og især overgangen imellem disse to er interessant, da mavesår oftest sidder der. Derefter undersøges den røde del sammen med udgangen til tarmen fra mavesækken. Sår, der sidder i den region, menes at være ekstremt smertefulde for hesten.

​​Efter maven er undersøgt, tilbydes hesten hø og vand, nĂĄr den er vĂĄgen igen. Hesten holdes under opsyn de næste par timer og kan sendes hjem igen om eftermiddagen. 

Mavesår i den hvide del af maven.​

Sår på overgangen mellem den hvide og røde del i mavesækken.​

Hvordan foregĂĄr behandlingen?

​​Hvis hesten har et mavesår, skal den behandles. Ved de lettere grader af mavesår kan en foderjustering og en justering af management omkring hesten være tilstrækkeligt.

​

Ved de dybere mavesår skal hesten behandles med medicin. På det danske marked er der kun et produkt med dokumenteret ophelende virkning: Gastrogard. Produktet er ret bekosteligt, og derfor er det vigtigt, at der stilles en korrekt diagnose, før behandling iværksættes.

​

​Udover medicin udleverer vi en foderplan til hesten, ligesom vi gennemgår hestens hverdag for at minimere de områder, hvor hesten kan opleve stress.

​

Kontakt os og hør mere, eller bestil tid til undersøgelse

​Har du mistanke om, at din hest har mavesår? Det er altid bedst at være på den sikre side, da det kan betyde stor lidelse for hesten at gå rundt med et ubehandlet mavesår.

​

Hvis du har spørgsmål til vores diagnosticeringsmetode, behandling, priser eller andet, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os. Derudover kan du altid bestille tid til en undersøgelse hos os.

​

Kontakt os enten pĂĄ telefon 51 34 78 70, via e-mail rebildhestepraksis@mail.dk eller kontaktformularen her pĂĄ siden.

​Kontakt os for tidsbestilling

Vil du høre mere om de behandlinger, vores hestedyrlæge tilbyder, eller ønsker du at bestille en tid, så er du velkommen til at kontakte os. ​

​

Du kan enten ringe til os på telefon 51 34 78 70 eller ved ikke-akut dyrlægehjælp skrive til vores e-mail rebildhestepraksis@mail.dk. ​

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

REBILD HESTEPRAKSIS v/ Johanne Juul 

Skovhusevej 38, 9574 Bælum

Klik her for rutevejledning

CVR: 39255863

Kontakt os

Telefon: 51 34 78 70

SMS: 25 15 78 70

E-mail: rebildhestepraksis@mail.dk

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 09.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.