Vaccination​

Vaccination er din måde at sikre din hest er bedst forebygget mod sygdom.

I Danmark vaccinerer vi primært med en årlig vaccine, denne indeholder stivkrampe og influenza. Det er vores klare anbefaling at alle heste vaccineres mod disse sygdomme.

  • Stivkrampe er en infektion med bakterien clostridium tetani, som udskiller giftstoffer, der kan give alvorlig stivhed og kramper i muskulaturen inkl respirationsmuskulaturen. Hvis hesten får stivkrampe er overlevelsesraten meget lav, specielt fordi det er svært at holde en hest i respirator i længere tid. Da bakterien er normalt forekommende i jord, støv og snavs, så er mange hestesår i risiko for en stivkrampereaktion. Heste er mere følsomme end vi mennesker overfor bakterien, og derfor bør de vaccineres på årlig basis. Man kan vaccinere sjældnere, men så vil anbefalingen alligevel ved sår være at give stivkrampe antitoksin-serum for undgå at hesten får en infektion.
  • Influenza er en luftvejsinfektion som vi kender fra os selv. Da vi bruger hestene som atleter og ofte rejser rundt mellem andre heste, så er det en god ide at opretholde en flokimmunitet i den danske hestebestand. Influenza muterer jævnligt og ligesom hos mennesker kan et årligt boost hjælpe hestens immunforsvar. Selvom hesten ikke jævnligt tages til stævner, så kan der ske flokudskiftning, flytninger og ikke mindst vi kan tage det med ind i hesteflokken ved at bære det på tøj og os selv efter en tur på rideskolen, i hesteforretningen eller lign og selvom vi forsøger at holde en god hygiejne, så kan os dyrlæger, smede, undervisere osv tage det med os ud til jer.

For at deltage i stævner, kåringer mm, så skal din hest være korrekt vaccineret. De forskellige forbund bestemmer selv hvilke regler de bruger - hold øje med reglerne netop for din hest, da de kan ændre.

  • For de nationale stævner hos DRF er det nok med en årlig vaccine. Til FEI stævner har det længe været nødvendigt at vaccinere halvårligt, men dette er midlertidigt sat på standby pga den nye EU forordning og vaccine mangel på verdens plan.
  • Islænder regler er lidt anderledes, da de ved stævner, kåringer mm skal senest have fået en revaccination 6 måneder og 21 dage inden stævnestart.

Vær dog opmærksom på, at en vaccination senest må være givet 7 dage før I ankommer til stævnepladsen.

I Danmark kan det også være en fordel at overveje at vaccinere mod herpes. Det kan specielt være en fordel at vaccinere, hvis vi har ifolede hopper eller heste der rejser meget rundt. Ingen vacciner er fuldt dækkende og herpesvaccinerne er ikke en undtagelse. Den beskytter bedst mod luftvejslidelserne og herpes abort, men det tyder på, at hvis hesten er herpes vaccineret, så vil et neurologisk forløb ikke være så voldsomt som på en uvaccineret hest.​

​Kontakt os for tidsbestilling

Vil du høre mere om de behandlinger, vores hestedyrlæge tilbyder, eller ønsker du at bestille en tid, så er du velkommen til at kontakte os. ​

Du kan enten ringe til os på telefon 51 34 78 70 eller ved ikke-akut dyrlægehjælp skrive til vores e-mail rebildhestepraksis@mail.dk. ​

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

REBILD HESTEPRAKSIS v/ Johanne Juul 

Skovhusevej 38, 9574 Bælum

Klik her for rutevejledning

CVR: 39255863

Kontakt os

Telefon: 51 34 78 70

SMS: 25 15 78 70

E-mail: rebildhestepraksis@mail.dk

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 09.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.