​Ring til os

Halthedsundersøgelse​

Når hesten bliver halt, er man som ejer både bekymret og frustreret. Det er vigtigt, at der stilles en korrekt diagnose hurtigt, så den optimale behandling kan iværksættes med det samme. Der er stor forskel i hvordan hesten viser tegn på halthed. Der er selvfølgelig nogle få heste, der viser tydelig halthed meget pludseligt. Men langt de fleste heste har, op til at haltheden er så tydelig at den erkendes, en periode med nedsat præstation. Enten vil hesten opleves som doven eller tvær, den får sværere ved at udføre de øvelser eller spring, man ved den kan. Hesten præsterer under niveau, som man kalder det. Det er vigtigt, at rytteren reagerer hurtigt på den præstationsnedsættelse, som hesten udviser. Ofte vil rytteren ride videre en tid endnu og derved tvinges hesten til at udvise stadig kraftigere tegn på at den har ondt.

Det er vigtigt at hesten tjekkes med det samme og det er vigtigt at rytteren er så præcis som muligt, når præstationsnedsættelsen beskrives. Rytteren kender sin hest bedst og vil ofte have en klar fornemmelse af om problemet opleves i ryggen eller i lemmerne eller under bestemte øvelser. Undersøges hesten i det tidlige stadie af haltheden er det en større udfordring for dyrlægen at finde problemet. Ofte skal hesten longeres på fast bund og der udføres bøjeprøver først. Hos Rebild Hestepraksis finder vi igen rideprøven af stor værdi. De små tegn på utaktede gangarter vises oftest tydelig under rytter, ligesom forstadier til ondt i ryggen kan erkendes med rytter på ryggen. Desuden kan dyrlægen meget lettere sparre med rytteren, når denne rider hesten, idet rytteren kan påpege de afvigelser vedkommende mærker i samme øjeblik som det sker.

Når hesten skal halthedsundersøges vil vi gerne have den på klinikken. På den måde kan undersøgelsen standardiseres, idet vi anvender den samme type bund hver gang. 

Vi anvender desuden Equinosis Lameness Locator ved alle undersøgelser.

Hos Rebild Hestepraksis forefindes der både ridebane samt rotunde og mønstringsbane med fast bund.

Halthedsundersøgelsen består ofte af at der anlægges regionale blokader, på den måde kan haltheden udredes til et bestemt område og derefter kan hesten scannes eller røntgenfotograferes efter behov.

Hvis undersøgelsen skal fortsætte dagen efter, kan hesten overnatte hos os i en dejlig boks med eget vindue.

Følg os på Facebook​

Skovhusvej 38, 9574 Bælum